Rak debelog creva, poznatiji kao kolorektalni karcinom, druga je najčešća vrsta karcinoma kod muškaraca (iza raka pluća) i treća kod žena (iza raka dojke i pluća). Godišnje u svetu oboli skoro dva miliona lјudi, a njih milion izgubi bitku sa ovom teškom bolešću. Rak debelog creva je češći nego što lјudi misle jer od njega može da oboli praktično svako, iako se najčešće javlјa kod osoba starijih od 50 godina, podjednako kod oba pola. U Srbiji godišnje dijagnozu ove bolesti dobije 4.500 lјudi, a umre više od 3.000.

Tačan uzrok nastanka ove vrste raka nije u potpunosti jasan. Na nastanak raka utiču nasledni faktori i faktori sredine, način ishrane i stil života. To je obolјenje kod koga ćelije debelog creva postaju izmenjene i počinju nekontrolisano da se dele, stvarajući tumor. Ove ćelije mogu da uništavaju okolno tkivo ili da se odvoje od primarnog tumora, stvarajući tako nove tumore (metastaze) u drugim delovima tela. Iako tačni uzroci ove vrste raka nisu poznati, istraživanja su pokazala da su mogući faktori rizika starost pacijenata, genetika, postojanje zapalјenjskih bolesti creva, ulceroznog kolitisa ili Kronove bolesti, loša ishrana (prekomerno unošenje crvenog mesa i životinjskih masti, uz mali unos žitarica, voća i povrća), fizička neaktivnost, centralna gojaznost i metabolički sindrom, kao i sedalni način života.

Gastroenterolog-onkolog dr Nenad Mijalković, osnivač i šef digestivne medikalne onkologije iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, naglašava da su najčešći simptomi raka debelog creva krvarenje u stolici i takozvana mikrocitna anemija sa niskim nivoom gvožđa u serumu. Ukoliko je kod nekog pacijenta prisutno ovo krvarenje, to ne znači odmah da ima rak debelog creva, jer se ovo krvarenje može javiti i kod venskih bolesti (hemoroida), kaže dr Mijalković.

Ipak, pojava krvi u stolici i anemija je alarm da odmah treba uraditi totalnu kolonoskopiju. Veoma su česti slučajevi da se zbog pomisli da su hemoroidi uzrok krvarenja, ova bolest otkrije tek u kasnoj fazi, kada se ne može govoriti o izlečenju, pa je od velike važnosti javiti se lekaru na vreme. Od drugih simptoma može se javiti izmena crevnog pražnjenja, nadutost, gasovi, takozvana sužena stolica.

  • Rak debelog creva se može sprečiti ukoliko se detektuje u stanju polipa (prekancerozna promena) tokom kolonoskopije, a endoskopski se po potrebi može istovremeno ukloniti i tako sprečiti nastanak karcinoma. Skrining programi za rano otkrivanje raka debelog creva imaju baš tu svrhu, da otkriju rak debelog creva rano, kada ga je lakše i jeftinije lečiti i preporučuju se svima posle 50 godine života. Otkrivanje ovog tipa karcinoma u ranom stadijumu je veliki benefit za pacijenta. Ukoliko se otkrije u prvom stadijumu, šanse za preživlјavanje su 100 odsto, u drugom stadijumu 90 odsto, u trećem 60-70 odsto, a u četvrtom metastaskom stadijumu samo 10 odsto – ističe naš sagovornik.

Doktor Mijalković objašnjava da se dijagnoza postavlјa kolonoskopskim pregledom i biopsijom sa histopatološkim nalazom, ali je obavezno uraditi i skener grudnog koša, trbuha i male karlice, kao i tumorske markere pre odluke o lečenju. U slučaju potvrđene dijagnoze lečenje zavisi od stadijuma i lokalizacije bolesti.

  • Sistemska terapija je u najvećem broju slučajeva hemioterapija, a danas postoje i novi biološki lekovi koji se daju za ovu namenu, prema određenim karakteristikama bolesti. Sve odluke o lečenju donose se u okviru multidiscipliniranog tima (onkološkog konzilijuma), koji čine medikalni onkolog, hirurg, radijacioni onkolog, radiolog i patolog/molekularni biolog. Za pacijente koji imaju metastatsku bolest, značajan je izbor terapije u prvoj terapijskoj liniji, a takođe i kontinuitet u lečenju (dostupnost što više terapijskih opcija) da bismo imali najbolјi mogući ishod – napominje dr Mijalković.

On ističe da je veoma važno da pacijenti pre odluke o operaciji karcinoma konsultuju iskusnog digestivnog medikalnog onkologa u cilјu određivanja najbolјe strategije lečenja. Danas je lečenje kolorektalnog karcinoma vrlo kompleksno, posebno karcinoma rektuma (završnog dela debelog creva). U tom slučaju pravilan raspored više modaliteta lečenja može značajno popraviti preživlјavanje pacijenata.

  • Ukoliko vam postave dijagnozu kolorektalnog karcinoma, ne očajavajte, jer to nije smrtna presuda. Rak debelog creva je izlečiv, čak i ako postoje metastaze u jetri ili plućima. Dobro smišlјena strategija sistemske terapije u kombinaciji sa hirurgijom i radioterapijom vodi ka izlečenju. U prethodnim godinama veliki napredak je napravlјen u lečenju nekih vrsta karcinoma (melanoma, karcinoma pluća) po pitanju dostupnosti terapije. Nadam se da će se situacija uskoro popraviti i za pacijente obolele od raka debelog creva i drugih karcinoma digestivnog trakta, jer im nove terapijske opcije nisu potpuno dostupne – ističe dr Mijalković.

Da bi se smanjila smrtnost od karcinoma, osim uvođenja novih lekova mora da se unapredi ceo onkološki sistem u Srbiji, kaže on, da se izgrade novi onkološki centri, organizuju skrininzi, edukuju mladi stručnjaci u vodećim centrima u svetu, ali i modernizuje rad onkoloških konzilijuma u sklopu digitalizacije zdravstvenog sistema (platforma za onlajn odlučivanje) i uklјučivanje naših onkoloških eksperata iz dijaspore.

  • Voleo bih da Srbija postane regionalni lider u onkologiji do 2025. godine, kao što je država već sad lider u vakcinaciji protiv kovida. Znam kako to treba ostvariti i čvrsto verujem da je to moguće jer su zdravstveni sistem i zdravlјe građana postali prioritet, pogotovo u vreme kovid pandemije – zaklјučio je dr Mijalković.

Statistika u Evropi pokazuje da se četvrtina pacijenata javlјa lekaru kada je bolest u odmaklom, metastatskom stadijumu. Pretpostavlјa se da je u Srbiji situacija još teža.

Efikasnost ERBITUXA u 1. liniji metastatskog kolorektalnog karcinoma
dr Nenad Mijalković