Borba za gubitak neželjenih kilograma može biti veoma frustrirajući proces, pa nije iznenađujuće da sve više ljudi pribegava procedurama za mršavljenje kao što je gastrični balon ili operacija želuca.

Iako procedure imaju neke sličnosti, značajno se i razlikuju, te za pojedinca jedna možda biti bolji izbor od one druge.

Šta odabrati? Koji korak učiniti? Ako tek počinjete da istražujete svoje opcije, dalji tekst Vam može pomoći da donesete odgovarajuću odluku.

Balon za mršavljenje

Balon za mršavljenje je namenjen za primenu kod umereno gojaznih i veoma gojaznih pacijenata, gde takva gojaznost predstavlja rizik po zdravlje, ili kod onih koji jednostavno žele da izgube višak telesne mase. Najniži indeks telesne mase (BMI) koji predstavlja indikaciju za primenu balona iznosi 27.

Balon se može koristi kod pacijenata koji su u programu za hirurško lečenje gojaznosti (barijatrijska hirurgija), čime se značajno smanjuje operativni rizik i moguće komplikacije. Takođe, indikovan je i kod pacijenata kod kojih je neophodno učiniti neku hiruršku intervenciju, najčešće u sklopu ortopedskih operacija povreda ili preloma, a zbog prekomerne težine to nije preporučljivo.

Dva glavna principa funkcionisanja intragastričnog balona su smanjenje kapaciteta želuca i usporeno pražnjenje želuca. Sam balon zauzima prostor u želucu čime smanjuje njegov ukupni kapacitet. Na ovaj način se rano (brzo) postiže osećaj sitosti, te osoba nema dalju potrebu za unosom hrane tj. velikom količinom kalorija. Takođe, balon utiče i da se želudac usporeno prazni, te osećaj sitosti traje značajno duže.

Balon za mršavljenje se plasira endoskopski. To nije hirurška procedura, već se putem instrumenta sa kamerom balon uvodi u želudac kroz usta i jednjak. Plasiranje se izvodi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji (analgosedaciji), te nećete imati neprijatnosti, i traje 10-15 minuta. Ukoliko ne želite, ili ukoliko postoji kontraindikacija za analgosedaciju, procedura se može izvesti i u lokalnoj anesteziji.

Očekivani gubitak telesne mase zavisi od većeg broja faktora, ali u proseku može iznositi do 15% ukupne telesne mase. Na primer, ukoliko ste teški 100kg, očekivani gubitak bi mogao da se kreće oko 15kg za ceo period od 12 meseci. Najveći procenat telesne mase se može izgubiti u toku prvih 3-6 meseci, dok nakon toga gubitak zavisi od Vaše motivacije i sprovođenja propisanog dijetetskog režima i datih saveta.

Detaljnije o balonu za mršavljenje pročitajte na posebnoj stranici

Operacija želuca - "Sleeve" gastrektomija

Tokom ove procedure uklanja se oko 75% želuca. Preostali deo ima mnogo manji kapacitet, što ograničava količinu hrane koju možete konzumirati u jednom trenutku. Ovo dovodi do bržeg osećaja sitosti i omogućava Vam da kontrolišete glad i jedete manje. Pored toga, postupak podstiče hormonalne promene koje pomažu u daljem gubitku telesne težine. Procedura je pogodna za pojedince sa BMI 35 ili više, koji nisu uspeli da izgube preterane kilograme čak i dok su vodili zdrav način života.

Sleeve resekcija se obavlja u hospitalnim uslovima u uslovima opšte endotrahealne anestezije, koja Vam pruža komfor i bezbolnost prilikom buđenja. Pristup je minimalno-invazivan tj. laparoskopski, što podrazumeva da se zahvat obavlja pomoću posebnih instrumenata kroz par malih rezova u gornjem delu stomaka. Operacija traje jedan do dva sata. Nakon operacije, bićete smešteni u sobu za oporavak, gde će Vas nadgledati naše osoblje i pružiti Vam svu potrebnu negu. U zavisnosti od Vašeg oporavka, ostanak u bolnici može biti jedan do dva dana, a po potrebi i više.

Detaljnije o Sleeve gastrektomiji pročitajte na posebnoj stranici

Šta je odgovarajuće za mene?

Obe procedure su restriktivne (smanjuju zapreminu želuca), čineći da se brže osećate sito i da manje osećate glad.

Prednost gastričnog balona je u tome što je efekat reverzibilan tj. privremen, a koncept se zasniva da Vam se pomogne da steknete zdrave navike u ishrani, kojima bi nastavili da kontrolišete telesnu težinu, a da pri tom nemate osećaj gladi i da unosite manju količinu hrane. Kao što smo rekli, najveći procenat telesne mase se može izgubiti u toku prvih 3-6 meseci, dok nakon toga gubitak zavisi od Vaše motivacije i sprovođenja propisanog dijetetskog režima i datih saveta.

Sleeve gastrektomija sa druge strane je trajni postupak. „Novi“ želudac je manjeg kapaciteta, što dugoročno obezbeđuje gubitak kilograma. U roku od dve godine moguće je izgubiti približno 60% telesne mase, pa čak i više. Mnogi faktori igraju ulogu u tome da li je barijatrijska hirurgija opcija za Vas. Oni uključuju Vaše ciljeve, istoriju bolesti i spremnost da promenite svoj životni stil. Kao polazna tačka je indeks telesne mase (BMI), dok druge indikacije predstavljaju oboljenja i stanja koja gojaznost prouzrokuje ili potencira:

 • Diabetes tip 2 (šećerna bolest)

 • Visok pritisak

 • Srčana oboljenja

 • Ateroskleroza

 • Hiperlipidemija, hiperholesterolemija (visok nivo holesterola)

 • Masna jetra

 • Opstruktivna sleep apnea, hipoventilacioni sindrom gojaznih

 • Neredovne menstruacije ili neplodnost

 • Ponavljane urinarne infekcije, stres inkontinencija

 • GERB (gastroezofagealna refluksna bolest)

 • Degenerativne bolesti kolena i kuka, diskus hernije, hroničan bol u slabnskom delu leđa

 • Hirzutizam (pojačana maljavost)