Apsolutna novost! Podesivi balon za mršavljenje!

Samo u Vesaliusu! Prvi i jedini na svetu podesivi želudačni balon za mršavljenje, koji Vam omogućava postizanje optimalnih rezultata. Postavlja se tokom 15-minutnog NEINVAZIVNOG ambulantnog postupka - endoskopski. Nisu potrebni rezovi ili hospitalizacija.

Koji je princip funkcionisanja želudačnog (intragastričnog) balona uopšte?

Dva glavna principa funkcionisanja intragastričnog balona su smanjenje kapaciteta želuca i usporeno pražnjenje želuca. Sam balon zauzima prostor u želucu čime smanjuje njegov ukupni kapacitet. Na ovaj način se rano (brzo) postiže osećaj sitosti, te osoba nema dalju potrebu za unosom hrane tj. velikom količinom kalorija. Takođe, balon utiče i da se želudac usporeno prazni, te osećaj sitosti traje značajno duže.

Ali kod klasičnog intragastričnog balona se u određenom broju slučajeva javljaju dva problema. Prethodno navedeni principi dejstva se mogu izgubiti posle 4. meseca, te kompromitovati dalji gubitak telesne težine. Takođe, određen broj ljudi ne može da toleriše postojanje balona u želucu.

Koje je rešenje?

Rešenje je PROMENA VOLUMENA!. U slučaju pojave prvog problema, volumen balona se može povećati, procedurom koja je ista kao i procedura postavljanja balona.

U drugom slučaju tj. kada pacijent ne može da toleriše postojanje balona, volumen se može smanjiti, čime se praktično rešava ovaj problem.

Da li sam ja kandidat za balon?

Balon za mršavljenje je namenjen za primenu kod umerno gojaznih i veoma gojaznih pacijenata, gde takva gojaznost predstavlja rizik po zdravlje, ili kod onih koji jednostavno žele da izgube višak telesne mase. Najniži indeks telesne mase (BMI) koji predstavlja indikaciju za primenu balona iznosi 27.

Balon predstavlja izvrsnu alternativu za osobe koje se ne mogu podvrgnuti barijatrijskoj hirurgiji (hirurškom lečenju gojaznosti) zbog kontraindikacija, ili koje se plaše same operacije. Takođe, upotreba balona može pomoći u smanjenju težine pre bilo koje operacije, što smanjuje rizike hirurške intervencije.

Drugim rečima, ako želite da izgubite višak telesne mase, a ranije niste imali uspeh ili su Vam se kilogrami vraćali - balon za mršavljenje predstavlja potencijalno rešenje za Vas!

Tokom prve konsultacije u bolnici Vesalius, lekar će pregledati vašu medicinsku istoriju i obaviti kratak pregled kako bi utvrdio da li ste odgovarajući kandidat. Bićete detaljno informisani o tretmanu. Razumevanje principa funkcionisanja balona i načina kako ga efikasno koristiti za postizanje ciljeva u vezi sa mršavljenjem i zdravljem je od najveće važnosti.

Šta je sa apetitom i koliko brzo se gubi telesna masa?

Nakon plasiranja balona u bolnici Vesalius, propisaće Vam se posebno osmišljen dijetetski režim i daće Vam se važni saveti.

Oko 90% pacijenata privremeno gubi apetit nakon plasiranja balona za mršavljenje. Prvih 7-10 dana moraćete da uzimate tečnu i kašastu hranu, iako ćete uglavnom sve vreme biti siti. U tom periodu, najveći broj žena izgubi do 4kg, dok muškarci mogu da izgube i do 8kg u telenoj masi.

Nakon ovog perioda apetit počinja da se vraća, ali je znatno oslabljen. Veliki broj pacijenata će nakon i minimalnog unosa hrane biti poptupno sit. Zbog toga je bitno da se jede sporo i da se hrana uredno žvaće, kako ne bi došlo do prejedanja. Ukoliko se to desi javiće se jasni signali u smislu štucanja, podrigivanja, gorušice i nadutosi. Naravno nema razloga za brigu. Ovo služi da Vas nauči koliko Vam je hrane zaista potrebno!

Tokom sledećih 8 nedelja postepeno ćete moći da unesite više hrane, ali to neće biti kao pre plasiranja balona, što je i cilj! Potom se gubitak telesne mase se postepeno usporava. Najveći procenat telesne mase se može izgubiti u toku prvih 3-6 meseci, dok nakon toga gubitak zavisi od Vaše motivacije i sprovođenja propisanog dijetetskog režima i datih saveta.

Dakle, koliko ću izgubiti kilograma i da li je gubitak zagarantovan?

Očekivani gubitak telesne mase zavisi od većeg broja faktora, ali u proseku može iznositi do 15% ukupne telesne mase. Na primer, ukoliko ste teški 100kg, očekivani gubitak bi mogao da se kreće oko 15kg za ceo period od 12 meseci.

Niko Vam ne može garantovati da li ćete i koliko kilograma izgubiti. Bitna je Vaša posvećenost procesu, tj. motivacija i poštovanje predloženih dijetetskih mera i saveta. Ne možete očekivati da ćete smršati ukoliko unosite visoko kalorične namirnice, pa i u manjoj količini. Intragastrični balon smanjuje kapacitet želuca i produžava osećaj sitosti, ali ne smanjuje Vašu sposobnost da upijete sve prekobrojne kalorije. Balon će Vam pomoći da se naviknete na unošenje manje količine hrane sa kojom ćete održavati željenu telesnu masu, i pri čemu nećete biti gladni, ali ishrana mora da bude adekvatna.

O proceduri

Balon za mršavljenje se plasira endoskopski. To nije hirurška procedura, već se putem instrumenta sa kamerom balon uvodi u želudac kroz usta i jednjak. Plasiranje se izvodi u kratkotrajnoj intravenskoj anesteziji (analgosedaciji), te nećete imati neprijatnosti, i traje 10-15 minuta. Ukoliko ne želite, ili ukoliko postoji kontraindikacija za analgosedaciju, procedura se može izvesti i u lokalnoj anesteziji.

Kako se stavlja i uklanja balon?

Po dolasku u bolnicu, u sobi za pripremu daje se specijalna terapija za maksimalno suzbijanje neprijatnog osećaja mučnine tokom i nakon procedure.

Nakon toga pacijenti se prevode u specijalni endoskopski kabinet gde će nakon anstezije prvo biti načinjen kontrolni gastroskopski pregled. Ovaj pregled je neophodan, kako bi endoskopisti bili sigurni, da ne postoji nikakva kontraindikacija za plasiranje balona u želudac. U slučaju postojanja relativnih kontraindikacija u smislu zapaljenja sluzokože želuca ili jednjaka, odložiće se plasiranje balona i pacijentu će biti data najsavremenija terapija. Nakon najčešće 6 nedelja u proseku može se prisupiti plasiranju balona.

Ukoliko endoskopista ne vidi kontraindikacije za proceduru, ostaviće veću količinu vazduha u želucu i započeće sa procedurom plasiranja balona. U zavisnosti od veličine želuca u želudačni balon će biti plasirano oko 450 do 600 ml fiziološkog rastvora.

Dizajn, materijal i činjenica da je ispunjen tečnošću, omogućavaju da se balon nesmetano pomera unutar želuca.

Uklanjanje balona se nakon godinu dana od plasiranja takođe vrši endoskopskim putem, posebno dizajniranim sistemom za vađenje. Sama procedura vađenja balona je vremenski nešto kraća od postavljanja, i nakon završetka pacijenti mogu odmah da se vrate svakodnevnim životnim aktivnostima.

Procedura postavljanja i uklanjanja intragastričnog balona

"Zlatna pravila" za ishranu

 • Količinski manji obroci, jesti sporo i dobro žvakati. Obrok mora da traje najmanje 20 min. Žvaćite dobro hranu, čime ćete pojesti značajno manje, a sprečićete i pojavu nelagodnosti i nadutosti trbuha.

 • Ne servirajte svu hranu na sto, već svaku posebnu porciju i uklonite preostalu hranu odmah nakon obroka. Koristite manje tanjire i male šolje.

 • Sačekajte najmanje 30 minuta pre nego što pomislite na novi obrok.

Česta postavljana pitanja

Da li ću osećati balon nakon plasiranja?

Prvih par dana od plasiranja balona moguća je pojava nelagodnosti, koja se značajno može smanjiti poštovanjem uputstva za ishranu. Balon ponekad može da se oseti nežnim prepivanjem gornjeg dela trbuha. Po otpustu svi pacijenti dobijaju specijalizovani dijetetski režim i terapiju za smanjenje osećaja nelagodnosti i eventualne mučnine i bola.

Koliko traje oporavak?

Nakon procedure plasiranja balona, u slučaju daje bolesnik primio samo lokalnu anesteziji preporučuje se oporavak od oko pola sata. U slučajevima kada se daje analgosedacija postoperativni oporavak u bolnici traje najmanje sat vremena uz obaveznu zabranu voženja motornih sredstava tog dana. Potpuni oporavak se očekuje unutar 3-4 dana, u kom periodu ćete se u potpunosti vratiti svojim normalnim aktivnostima.

Kada mogu da počnem da radim?

Preporučujemo uzimanje 3-4 slobodna dana jer u tom periodu najčešće nestaju neželjeni efekti vezani za plasiranje balona.

Da li balon ograničava određene aktivnosti i da li smem da se bavim fizičkom aktivnošću?

Prve nedelje nakon plasiranja balona treba se suzdržavati od bilo kakvih težih fizičkih napora. Nakon što se priviknete na prisustvo balona, možete se vratiti svim planiranim aktivnostima.

Fizička aktivnost je veoma važna komponenta u procesu gubitka viška telesne mase, kao i u održavanju željene telesne težine. Mi Vas savetujemo da nakon plasiranja balona započnete sa programom fizičkih vežbi, uključujući i vežbe snage u teretani, koje će ceo proces mršavljenja učiniti znatno efikasnijim. Svi načini vežbanja su dobrodošli i poželjni. Osim toga, sve vrste kućnih poslova, koje podrazumevaju fizičku aktivnost, su takođe dozvoljene.

Jedini sportovi koji su zabranjeni ukoliko imate balon jesu skokovi padobranom, ronjenje ili bandži skokovi.

Da li ću smeti da putujem?

Naravno, uključujući i prevoz avionom.

Da li su neke namirnice zabranjene? Alkohol?

Nakon plasiranja balona za mršavljenje, dobićete specijalno osmišljen plan ishrane. Značajno je napomenuti da ne postoji vrsta hrane koja je striktno zabranjena, tako da ćete moći da uživate u raznovrsnoj ishrani. Neke vrste namirnica mogu prouzrokovati nelagodnost, kao što su jako začinjena i masna hrana. Crveno meso mogu prouzrokovati smetnje sa varenjem, dok se riba i piletina veoma lako podnose. Preporučuje se da se povrće bogato vlaknima duže kuva i da se konzumira što mekše.

Što se tiče alkoholnih pića, dozvoljeno je konzumirati umereno. Treba imati na umu da alkoholna pića sadrže ogroman broj kalorija, te da učestala i prekomerna konzumacija može ugroziti Vaš primarni cilj.

Da li smem da uzimam svoje lekove?

Prisustvo balona se ni na koji način ne odražava na dejstvo, odnosno efikasnost lekova koje uzimate. Ipak, obzirom da usporava pražnjenje želuca, prisustvo balona može usporiti početak dejstva popijenog leka. Nesteroidni anti-inflamatorni lekovi - NSAIL (Ibuprofen, Diklofenak, Ketoprofen, Naproksen) se moraju ili prekinuti, ili uzimati uz povećani oprez. Ovi lekovi povećavaju rizik od nastanka čira želuca, te se stoga moraju uzimati u kombinaciji sa lekovima koji sprečavaju lučenje želudačne kiseline (npr. Pepticaid, Controloc, Nolpaza).

Male, preventivne doze NSAIL su dozvoljene. Lekovi koji utiču na koagulaciju krvi ili tzv. razređivači krvi, se moraju na kratko prekinuti samo tokom postupka postavljanja ili uklanjanja balona, osim ako nadležni kardiolog ne naloži drugačije.

Da li moguće da balon pukne?

Pucanje ili curenje balona se dešava izuzetno retko, u manje od 0.1% slučajeva (1 balon na 1000 plasiranih). Najznačajniji faktor rizika za pucanje balona je snažna trauma, poput jakog udarca u stomak.

Balon se ispunjava sterilnim fiziološkim rastvorom uz dodatak kontrastnog sredstva (metilen plavo) koje nam pomaže da se lakše dijagnostikuje eventualno pucanje/curenje balona. Ukoliko balon pukne, kontrastno sredstvo se resorbuje i prebojava vaš urin u plavo-zelenu boju. To je jasan znak curenja balona, i u tom slučaju se morate javiti lekaru unutar 48h radi uklanjanja balona.

Da li će se kilogrami vratiti nakon vađenja balona?

Po vađenju balona obično se vrati oko 2-4kg, ali tokom narednih 12 meseci. Vraćanje kilograma zavisi od, kao i što smo napomenuli, Vaše ishrane. Ako se ne vratite starim navikama, nećete ni vratiti kilograme. Ključna stvar u periodu održavanja telesne težine i u sprečavanju vraćanja kilograma je vaš proaktivni stav, razvijanje zdravih životnih navika i često kontrolisanje težine. Svaki dobitak od oko 2kg u telesnoj težini mora vam biti alarm za promenu životnih navika.

Priprema za proceduru

Plasiranje intragastričnog balona za mršavljenje pre svega podrazumeva multidiscipolinarni pristup. Da bi se došlo do željenog cilja u smislu značajnog gubitka na telesnoj težini mora se kombinovati više specijalnosti.

Prvi pregled je detaljan razgovor i objašnjenje procedure od strane iskusnog endoskopiste koji će sprovesti celu proceduru, sa posebnim osvrtom na prednosti i mane. Ukoliko osobe uzimaju neke lekove, neki lekovi mogu biti isključeni nekoliko dana ili na dan intervencije. Takođe se preproučuje da se pre intervencije nekoliko dana uvede terapija inhibitorima protonske pumpe kako bi se smanjilo lučenje želuzdačne kiseline nakon ugradnje balona.

Nakon prvih informacija svi pacijenti bi pre ugradnje balona trebalo da budu pregledani od strane endokrinologa i nutricioniste, kako bi se sprovela kranje individualna priprema, terapija i ishrana.

Takođe u slučaju da se osoba odluči za anasteziju u vidu analgosedacije, biće pregledana i od strane kardiologa i anesteziologa (EKG i laboratorijski testovi), kako bi se dobila dozvola za interevcniju u analgo-sedaciji (kratkotrajna anestezija).

Način ishrane

 • Dan pre intervencije – uzima se lagana hrana, salate, bistre supe, voda ili čajevi bez šećera.

 • Na dan intervencije – nije dozvolljen unos hrane 6h i tečnosti 2h pre intervencije.

Kontraindikacije za plasiranje intragastričnog balona

Pre plasiranja intragstričnog balona neophodno je uvek načiniti gastoskopiju kako bi se isključila moguća patološka stanja i eventualne kontraindikacije:

 • velike želudačne kile

 • teška zapaljenje jednjaka

 • ulkusi želuca i duodneuma

 • potencijalno krvareće lezije na želucu

 • inflamatorne bolesti digestivnog trakta

 • psihijatrijski poremećaji

 • bolesti zavisnosti

Intragastrični balon se ne sme koristiti kod trudnica, ukoliko se planira trudnoća ili tokom dojenja. Potencijalno značajan gubitak telesne mase nakon ugradnje balona može ugroziti normalan rast i razvoj vaše bebe. Zbog toga, ugradnju balona za mršavljenje treba odložiti za period po završetku trudnoće odnosno završetak dojenja. Ukoliko zatrudnite dok je balon još uvek prisutan, on se može izvaditi kada je to bezbedno po vas i bebu, a to je najčešće u drugom trimestru trudnoće.

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

Specijalista opšte hirurgije

Asist. dr Ognjan Skrobić

Specijalista opšte hirurgije

Cenovnik