Šta je potrebno?

Pre sprovodjenja ultrazvučnog pregleda trbuha neophodno je pridržavati se nekih osnovnih pravila.

Tri dana pre sprovodjenja ultrazvučne dijagnostike trbuha poželjno je ne uzimati hranu koja stvara gasove kao i hranu koja izaziva nadimanje:

  • pasulj

  • Kupus

  • pečeno i suvo meso

  • mleko i mlečne prozvode

  • voće i povrće koje sadrži celulozu

  • hrane bogate biljnim vlaknima kojih najviše ima u žitaricama, voću i povrću

Dan pre pregleda uzimati dosta tečnosti (voda, nemasne supe bez testa i čajevi). Posle podne preporučuje se da se ishrana bazirana na pire krompiru ili testu, ukoliko ove namirnice ne izazivaju nadutost trbuha.

Na pregled je potrebno doći praznog stomaka (bez obedovanja i bez unosa tečnosti) 6-8 sati, a najbolje 12 sati pre pregleda. Naročito se zabranjuje konzumiranje gaziranih pića.

Za pregled mokraćne bešike i prostate kod muškarca potrebno je napuniti bešiku. Najbolji način za ovu pripremu je konzumacija 3-4 čaše tečnosti 90 minuta pre pregleda i suzdržavanje od mokrenja do samog pregleda.

Od veoma velike važnosti je i saradnja pacijenta sa lekarom tokom izvođenja samog pregleda. Ovo može podrazumevati molbu da pacijent zauzme traženi položaj ili zadrži dah kad se to od njega zatraži. Važno je napomenuti da je ultrazvučni pregled moguće uraditi i u hitnim slučajevima, kada se on radi bez prethodne navedene pripreme.

Pročitajte

Naši eksperti

Prof. dr Nada Kovačević

specijalista interne medicine

gastroenterolog

Prof. dr Tamara Milovanović

specijalista interne medicine

gastroenterohepatolog

Prof. dr Miodrag Krstić

specijalista interne medicine

gastroenterohepatolog

dr Tatjana Cvejić Pašić

specijalista interne medicine

gastroenterohepatolog

Cenovnik

Ultrazvuk abdomena