Šta je potrebno?

Savremeni gastroskopski kabinet podrazumeva najsavremeniju flekbilnu endoskopiju sa postojanjem visoke spektralne tehnologije, kao i sve aparate za praćanje i sprovođenje sigurne i bezbedne procedure analgosedacije i lokalne anestezije.

Da bi se načinila adekvatna gornja fleksibilna endoskopija neophodno je da želudac pacijenta u potpunosti bude prazan, bez sadržaja hrane ili tečnosti. U slučaju da je pregled zakazan u jutarnjim satima, ne uzimati hranu i tečnosti nakon ponoći. U slučaju da je pregled zakazan u popodnevnim časovima, može se lako doručkovati (npr. čaj, tost, bistri voćni sokovi, kafa bez mleka) ali ne kasnije od 8 sati ujutru. Mogu se uzeti manje količine vode do dva sata pre pregleda.

Važne napomene

Pre pregleda je potrebno obavestiti osoblje o postojanju alergije, hipertenzije, kao i postojanja srčanih ili plućnih oboljenja kako bi tokom procedure mogao da se sprovode pojačan medicinski nadzor. Navedite sve lekove koje uzimate (propisane i one koje uzimate na sopstvenu ruku). Treba uzeti redovnu terapiju sa malo vode najkasnije dva sata pre pregleda.

 • Zubna proteza: Obavezno napomenite ako imate zubnu protezu koju je moguće skinuti.

 • Dijabetes: U slučaju da imate dijabetes koji se kontroliše insulinom ili tabletama, molimo Vas da obavestite osoblje kako bi se Vaš pregled zakazao u ranim jutarnjim časovima. U slučaju dijabetesa tipa 2 koji je kontrolisan dijetom ili tabletama, proverite vrednosti glukoze u krvi nakon budjenja. U slučaju da su vrednosti glikemije manje od 5 mmol/l ili da osećate da su Vam vrednosti glukoze u krvi niske, uzmite malu čašu tečnosti koja sadrži šećer. Obavestite osoblje da ste popili ovakvu tečnost. Nemojte uzimati jutarnju dozu lekova, već ponesite Vaše lekove sa sobom kako bi ih uzeli nakon endoskopske procedure. Ukoliko se u Vašoj terapiji dijabetesa nalazi insulin, dan pre pregleda kontrolišite vrednosti glukoze najmanje 4 x tokom dana. Možete sa sobom poneti tablete glukoze u slučaju hipoglikemije. S obzirom da se ove tablete brzo absorbuju kroz sluzokožu usne duplje, one neće uticati na endoskopsku proceduru.

 • Antiagregacioni lekovi: Ukoliko u svojoj terapiji koristite antiagregacione lekove, kao što su sintrom, varfarin ili klopidogrel ili u slučaju da redovno uzimate aspirin, vitamin E ili nesteroidne antiinflamatorne lekove, kao što su Brufen, Diklofena,molimo Vas da obavestite osoblje o tome. Ponekad je neophodno obustaviti ovu terapiju nekoliko dana pre endoskopije.

 • Bolesnici sa oboljenjima srčanih zalistaka pre procedure u nekim slučajevima treba da uzimaju protektivne antibiotike.

 • Ukoliko ste trudni, ili sumnjate na trudnoću obavezno obavestite lekara.

 • Ukoliko postoje druga propratna oboljenja, u skladu sa trenutnim opštim stanjem, lekar koji izvodi endoskopiju može zahtevati posebnu pripremu za pregled.

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Tamara Milovanović

specijalista interne medicine

gastroenterohepatolog

Prof. dr Tomislav Ranđelović

specijalista opšte i digestivne hirurgije

Doc. dr Ebrahimi Keramatollah

specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Predrag Sabljak

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Nikola Panić

specijalista interne medicine

Cenovnik

Gastroskopija (EGDS)

 • 13.000,00

 • Gastroskopija (EGDS)

  intravenska anestezija

  20.000,00

 • Naši eksperti pružaju usluge gastroskopije i gastroskopije u anesteziji po akcijskim cenama od 9.800,00 odnosno 15.300,00 dinara. Pozovite naš Call Centar na +381 11 3612 481 i informišite se o dostupnim akcijskim terminima.