O gastritisu

Gastritis predstavlja opšti naziv za grupu oboljenja koja imaju kao zajednički imenitelj zapaljenje sluzokože želuca. U zavisnosti od lokalizacije gastritis može zahvatati antrum (završni deo želuca), korpus (telo želuca) ili sve delove želuca (pangastritis). Faktori koji dovode do pojave gastritisa su:

 • pušenje

 • način ishrane

 • stres

 • genetska predispozicija

Većina gastritisa su asimptomatski, ali se mogu javiti otežano varenje (dispepsija), bol u predelu želuca ili ispod desnog rebarnog luka, nadutost, mučnina, povraćanje, pa čak i krvarenje u gastrointestinalnom traktu. Dijagnoza se postavlja endoskopijom (gastroskopijom) i patohistologijom. Lečenje često uključuje suzbijanje kiseline (inhibitore protonske pumpe), a za infekciju Helicobacter pylori i antibiotike.

Klinički na osnovu endoskopskog i histološkog nalaza postoje dva osnovna tipa.

Erozivni gastritis

Predstavlja endoskopski vidljivo zapaljenje i oštećenje sluznice želuca u vidu erozija. Uglavnom se javlja naglo (akutni erozivni gastritis), ali se može razvijati i polako (hronični erozivni gastritis). Najčešće nastaje usled H. pylori infekcije ili preteranog konzumiranja alkohola, stresa koji nastaje usled teške bolesti i iritacije usled preteranog uzimanja lekova, posebno aspirina i drugih nesteroidnih antiinflamatronih lekova (NSAIL).

Manje uobičajeni uzroci uključuju Crohnovu bolest, zračenje, bakterijske i virusne infekcije i gutanje korozivnih materija. Akutni stresni gastritis, predstavlja oblik erozivnog gastritisa, prouzrokovan je iznenadnom bolešću ili povredom, kao u slučajevima velikih opekotina, povreda glave ili značajna krvarenja. Najčešći uzrok je smanjen protokom krvi u stomaku, povećanje lučenja želudačne kiseline i / ili oštećenje sposobnosti želudačne sluzokože da se zaštiti i obnavlja.

Neerozivni gastritis

Karakteriše se promenama na sluzokoži želuca koje se manifestuju od istrošenosti (atrofije) želudačne sluznice do transformacije u drugu vrstu najčešće crevnu sluzokožu (intestinalna metaplazija). Atrofični gastritis uzrokuje da želudačna sluzokoža postane vrlo tanka (atrofična) i da izgubi veliki broj ćelija koje proizvode kiselinu i enzime. Atrofični gastritis može se javiti i kod nekih osoba koji su hronično inficirani bakterijom H. pilori ili kojima je uklonjen deo želuca (postgastrektomijski gastritis).

Postgastrektomijski gastritis se javlja kada je deo želuca hirurški uklonjen (delimična gastrektomija), u delu gde je tkivo vezano zajedno. Smatra se da postgastrektomski gastritis nastaje kada operacija ometa protok krvi do želudačne sluzokože ili izlaže želudačnu sluzokožu prevelikoj količini žuči (duodenogastrični refluks).

Lečenje

Lečenje gastritisa moze biti vrlo uspešno kombinacijom adekvatne ishrane i životnih aktivnosti, savremene terapije lekovima, ali i upotrebom prirodnih sredstava.

 • Osobe koje boluju od gastritisa trebaju da uzimaju najmanje litar vode dnevno, najbolje između jela

 • Ne preporučuje se mešanje previše različitih namirnica istovremeno. Pored toga, potrebno je žvakati svaki zalogaj hrane pravilno i izbegavati jesti u žurbi

 • Kada bolujete od gastritisa, izbegavajte fizičko i mentalno naprezanje koliko ste u mogućnosti

 • Pravilno disanje i lagane vežbe, poput hodanja i plivanja su takođe preporučljive za osobe koje imaju probleme sa gastritisom

 • Postojanje intestinalne metaplazije zahteva redovne endoskopske kontrole sa biopsijama

Lečenje Helicobacter pylori infekcije

H. pylori infekcija danas predstavlja glavni uzrok nastanka gastritisa, gastrodeuodenalnih ulkusa kao i karcinoma želuca. Lečenje gastroduodenalnih ulkusa, bez lečenja H. pylori infekcije često će dovesti do ponovnog vraćanja ulkusne bolesti, odnosno recidiva oboljenja. Dokazano je da eradikacija H. pylori ima profilčaktičan efekat u nastanku karcinoma želuca.

Danas postoji opšti konsenzus (European Helicobacter Study Group) da u slučaju pozitivnog nalaza na H. pylori infekciju, uvek se preporučuje sprovođenje terapije eradikacije. Eradikacija znači kompletno izlečenje H. pylori infekcije u digestivnom traktu. Uspeh terapije treba kontrolisati, i to neinvazivno, uglavnom primjenjujući ureaza izdisajni test ili nalaz At u stolici. Svi pacijenti sa gastritisom i pozitivnim nalazom H. pylori infekcije kao i ulkusni bolesnici pozitivni na H. pylori moraju biti podvrgnuti lečenju te infekcije. Razlog je baziran na jasnim rezultatima da eradikacija H. pylori infekcije značajno smanjuje recidiv ulkusne bolesti.

Od 2005. godine preporuka za inicijalnu terapiju u Evropi je promenjena, jer u nekim evropskim populacijama raste stepen primarne rezistencije H. pylori na makrolidske antibiotike, što značajno utiče na uspeh eradikacije s kombinacijama lekova koje ih sadržavaju.

Druga preporuka koja je promenjena odnosi se na dužinu uzimanja lijekova. Definitivno je ustanovljeno da je delotvornost linearno zavisna od dužine uzimanja lekova – što se kombinacija lekova uzima duže, uspeh eradikacije infekcije je viši. Zbog toga se smatra da lečenje treba sprovesti u periodu od 10-14 dana. Uzimanje terapije od 14 dana ima značajan efekat na kompletnu eradikaciju i manji stepen recidiva H.pylori infekcije nego kada se terapija primenjuje u kraćem periodu. Kod bolesika alergičnih na penicilin u terapiji se umesto amkosicilina primenjuje metronidazol.

Terapija eradikacije H. pylori danas podrazumeva uzimanje trojne ili četvorne terapije, koje se sastoje od jednog antisekretornog leka i dva odnosno tri antibiotika. Kao antisekretorni lek preporučuje se upotreba inhibitora protonske pumpe: dexlansoprazol 2 x 60 mg, esomeprazol 2×40 mg, pantoprazol 2×40 mg. Između tri najčešće propisivana antibiotika, Evropska grupa za H. pylori daje prednost makrolidu (klaritromicin), uz koji preporučuje kao drugi antibiotik amoksicilin ili metronidazol (ako postoji alergija na peniicilin).

Od velikog je značaja da se eradikaciona terapija sprovede u potpunosti, bez prekidanja uzimanja antibiotika, jer je stepen recidivantne ili rezidualne infekcije značajno veći ukoliko se prepisani protokol u potpunosti ne ispoštuje. Oko 50% pacijenata koji uzimaju eradiacionu terapiju za H. pylori imaju neželjene efekte koji su najčešće blagi. Ipak, oko 10% bolesnika zbog ovih neželjenih efekata prekida planiranu terapiju. Neželjeni efekti su češći ukoliko se u toku terapije koristi Metronidazol, kao i u slučaju konzumacije alkoholnih pića. Takođe, preparati bizmuta dovode do promene boje stolice, kao i do poremećenog i otežanog pražnjenja. Neki od primenjenih lekova dovode do pojave dijareja, ili grčeva u trbuhu. Uvek se preporučuje uzimanje probiotika tokom eradikacione terapije.

10 prirodnih lekova za gastritis

 • Menta. Menta, nana, se odavno koristi u lečenju želudačnih problema. Eterično ulje mentol, bazirano na menti, podstiče ulazak žuči u dvanaestopalačno crevo, gde pokreće varenje. Ukoliko osećate mučninu, nekoliko puta udahnite miris esencijalnog ulja mente. Ako imate problem sa grčevima, masirajte svoj stomak kružnim pokretima uz par kapi ovog ulja.

 • Kim. Semenke kima će brzo uticati na nadutost i osećaj težine unutar želuca. Stavite na ringlu sud sa 200ml vode i pustite da tečnost proključa.U nju dodajte prstohvat mlevenih semenki kima, malo morske soli, na vrh noža mlevenog đumbira i pola kašičice semenki komorača. Pustiti da sve vri oko 5 minuta pa skloniti sa strane. Procediti i piti jednom dnevno po jednu čašu napitka.

 • Suve smokve. Lekovite su i hranljive zahvaljujući visokom procentu lako svarljivih vlakana, vitamina, minerala i masnih kiselina iz omega-3 i omega-6 grupe. Stavite 40 sušenih smokvi u jednu teglu pa ih prelijte maslinovim uljem. Zatvoriti teglu i sačekati 40 dana pre konzumiranja. Jesti po jednu smokvu pre svakog glavnog obroka.

 • Kamilica. Blago dejstvo kamilice smiruje želudac i olakšava varenje smanjujući gasove i upalu želuca. Stavite 250ml vode da proključa. Skloniti posudu sa ringle i u tu istu vodu dodajte šaku svežih cvetova kamilice. Sačekajte 5 minuta, procedite i konzumirajte. Uzimajte svaki dan najviše dve doze čaja.

 • Aloe vera. Deluje antibakterijski i protivupalno, utičući na slobodne radikale koji ometaju varenje. Operite jedan deblji list aloje i iz sredine izvadite dve kašičice gela. Sipajte gel u blender zajedno sa čašom mlake vode pa sve sjedinite. Preporučuje se konzumiranje 30ml gela aloje razređenog u vodi tri puta dnevno.

 • Đumbir. Olakšaće bolove i grčeve, kao i mučninu I nagon na povraćanje. Izrendati mali komad (težine ne više od 4 grama) svežeg korena đumbira ili prstohvat đumbira u prahu u šolju i prelijte ga vrelom vodom. Sačekati nekoliko minuta pa popiti dobijen lek. Uzimajte jednom dnevno.

 • Kurkuma. Žuti prah kurkume može da pomogne kod bolova u predelu želuca i pruža olakšanje kod neprijatne flatulencije. Svako jutro pre jela 10g praha kurkume dodajte u šolju probiotskog jogurta, dobro promešajte i konzumirajte odmah.

 • Peršun. Čaj od peršuna: Sitno naseckati nekoliko korena persuna (oko 3-4 supene kasike). Preliti sa 2 dl kljucale vode i procediti nakon 15-tak minuta. Ovaj caj piti polako i oko 2-3 solje u toku dana.

 • Šargarepa. Uspesno lecenje gastritisa moze se postici upotrebom sveze cedjenog soka od sargarepe. Pije se obavezno na prazan zeludac, svako jutro, kroz duzi vremenski period.

 • Lan. Laneno seme predstavlja efektivno prirodno sredstvo protiv gastritisa. U casu mlake vode ubaciti jednu kasiku lanenog semena, ostaviti da odstoji 12 sati, nakon toga procijediti i lagano piti kao caj.

Pročitajte

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Nikola Panić

specijalista interne medicine

dr Nenad Ivanović

doktor medicine

Cenovnik

Specijalistički pregled

 • Specijalistički pregled

  5.000,00 - 6.000,00

Gastroskopija (EGDS)

 • Naši eksperti pružaju usluge gastroskopije i gastroskopije u anesteziji po akcijskim cenama od 9.800,00 odnosno 15.300,00 dinara. Pozovite naš Call Centar na +381 11 3612 481 i informišite se o dostupnim akcijskim terminima.
 • Izdisajni test na Helicobacter pylori