Kalkuloza žučne kese jedno je od najčešćih oboljenja digestivnog trakta u opšte i karakteriše se formiranjem kalkulusa u žučnoj kesi. Kalkuloza žučne kese je jedno od najčešćih oboljenja a operacije zbog kaluloze žučne kese predstavljaju jedne od najčešćih u abdominalnoj hirurgiji. Pretpostavlja se da 3%-10% od svih bolesnika sa akutnim bolom u trbuhu potiče od upale žučne kese. Učestalost javljanja kalkuloze uzrokovana je polom, rasom, geografskim položajem. U tom smislu, više je prisutna u Evropi i Severnoj Americi, a manje u Aziji.

Učestalost

Prisutna je kod 10–20% odraslih u Evropi i SAD, u 20% starijih od 40 godina i 30% starijih od 70 godina. Razlog ovakvog obima rasprostranjenosti ovog obolenja je prevashodno u neadekvatnom načinu ishrane (masna i visoko kalorična hrana). Formiranje kalkulusa najčešće se javlja kod osoba srednjeg i starijeg doba. Češći su kod žena koje su rađale kao posledica metaboličkih promena u trudnoći. Učestalost kalkuloze se smanjuje posle menopauze, a viša je i kod žena koje su koristile kontraceptivne lekove u dužem vremenskom periodu.

Uzroci

U formiranju žučnih kamenaca u žučnoj kesi odlučujuću ulogu imaju poremećaji u sastavu žuči, mada mogu postojati i drugi uzroci kao npr. hipersaturacija žuči bilirubinom u hemolitičkim bolestima. Najveći broj kalkulusa (70-90%) u žučnoj kesi sastoji se od holesterola. Takvi kalkulusi su uglavnom glatki i čvrsti a na preseku imaju tipičnu slojevitu građu. Preostalih 10-30% konkremenata su bilirubinski ili mešoviti i sadrže bilirubin, holesterol, žučne soli, organske materije a ređe i soli kalcijuma. Ovi konkrementi su uglavnom nepravilnog oblika, tamne, mrkozelene boje i mekši su od holesterolskih.

Klinička slika

Značajan broj osoba sa kalkulozom je bez ikakvih tegoba, a čak dve trećine pacijenata dobro podnosi ovo stanje tokom života. Na žalost, kod određenog broja obolelih dolazi do komplikacija u vidu akutne upale žučne kese, odnosno akutnog holecistitisa. U slučaju čestih ponavljanja upala nastaje stanje koje se naziva hronični holecistitis. Osnovna manifestavija upale žučne kese predstavlja naglo nastao jak bol pod desnim rebarnim lukom i u gornjem središnjem delu trbuha koji se često širi ka desnoj lopatici i praćen je mučninom i povraćanjem.

Lečenje

Holecistektomija je metoda izbora u lečenju simptomataske kalkuloze žučne kese, a već više od dve decenije metoda se u najvećem broju slučajeva izvodi laparoskopskim pristupom problemu.

Pročitajte

Naši eksperti

Prof. dr Aleksandar Simić

specijalista opšte hirurgije

Ass. dr Ognjan Skrobić

specijalista opšte hirurgije

Prof. dr Dejan Radenković

specijalista opšte hirurgije

Cenovnik

Specijalistički pregled

  • Specijalistički pregled

    5.000,00 - 6.000,00

  • Pregled kod Prof. dr Dejana Radenkovića

    12.000,00

Ultrazvuk abdomena